Piškotki

Kaj so piškotki

Piškotki so temeljnega pomena za zagotavljanje uporabniku prijaznih spletnih storitev. Gre za majhne besedilne datoteke, ki jih večina spletnih mest shrani v naprave, s katerimi uporabniki dostopajo do medmrežja, da bi lahko prepoznavala posamezne naprave, ki so jih uporabniki uporabili pri dostopu. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom brskalnika, ki ga uporablja uporabnik. Brskalniki večinoma omogočajo uporabniku, da shranjevanje piškotkov nadzoruje in omeji.

Vrste in namen

Piškotki so različnih vrst. Nekateri so nujni za omogočanje delovanja storitev spletne strani. Za njihovo namestitev ne potrebujemo vašega posebnega dovoljenja. Gre zlasti za piškotke, ki omogočajo prijavo v vaš uporabniški profil, strinjanje s pogoji, nastavitve in identifikacijo uporabnikove seje. Analitični nam omogočajo razumeti, kako naši obiskovalci uporabljajo našo spletno stran. Z njihovo pomočjo izboljšujemo uporabniško izkušnjo in ugotavljamo zahteve in trende uporabnikov. Funkcionalni omogočajo zagotavljanje vsebin za objavo v socialnih omrežjih in si zabeležijo vaše odločitve, da lahko zagotavljajo bolj osebno in izboljšano uporabniško izkušnjo. Te piškotke uporabljamo le, če ste ob uporabi spletnih strani prijavljeni v uporabniški račun Facebook oziroma Google.

Katere piškotke vsebuje spletno mesto?

AdWords: A, AdsUserLocale, I, SAG, aptenv, mid – omogoča analizo prodaje, statistiko ogleda strani in ponovno targetiranje uporabnikov; (90 dni)
Facebook: locale, datr, reg_fb_ref, reg_fb_gate – za povečanje sodelovanja naših uporabnikov preko družbenih omrežij, analizo prodaje in ponovno targetiranje uporabnikov (ne poteče);
Google Analytics: utma, ga, gid – omogoča statistiko ogledov strani (2 leti); Google Analytics : utmb, ga, gid – omogoča statistiko glede na čas prihoda uporabnika na stran (30 min.);
Google Analytics: utmc, ga, gid – omogoča statistiko glede na čas odhoda uporabnika iz strani (do zaprtja spletnega brskalnika);
Google Analytics: utmz, ga, gid – omogoča statistiko obiska in prodaje preko različnih kanalov (24 ur – 2 leti);
Seja: PH_HPXY_CHECK – v piškotkih o seji se shranjujejo podatki o uporabniku od trenutka prijave do trenutka odjave (za čas trajanja prijave).

Nadzor piškotkov

Večina brskalnikov ima nastavljeno samodejno sprejemanje piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah: Google Chrome Firefox Internet Explorer 9 Internet Explorer 7 in 8 Mozilla Firefox Opera (stran v angleškem jeziku) Safari (stran v angleškem jeziku)

Piškotki Google Analytics

Google je zavezan zagotavljanju varnosti in zaščiti informacij, ki jih hrani v svojih računalniških sistemih, zato je v celotni organizaciji uvedena strategija večplastne zaščite. V priporočilih za programsko opremo in priporočilih za zasebnost storitve Google Analytics je povzeta skrb za zaščito vaših podatkov. Pogoje uporabe si lahko preberete tukaj. Za preprečitev nalaganja piškotkov Google Analytics si lahko prenesete dodatek za brskalnik: Vtičnik za preprečevanje nalaganja Google Analytics piškotkov. Google Analytics račun je nastavljen tako, da bodo vaši podatki izključeni iz vseh postopkov, ki niso specifično povezani z delovanjem in izboljševanjem storitve Google Analytics ali z varnostjo in integriteto podatkov. Zato, da bo vaša nastavitev obveljala dlje časa bomo hranili piškotek AllowanceCookie, ki hrani informacijo ali ste pogoje sprejeli ali ste jih zavrnili in bo veljaven za obdobje 5 let. Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.

Kontakt
Naša spletna stran uporablja nujne piškotke, potrebne za delovanje storitev na naši spletni strani, izboljšanje uporabniške izkušnje in vodenje statistike, piškotke za uporabo družbenih omrežij in trženje.
X
Več o piškotkih   Pravila zasebnosti    Shrani